Aloite: Naiset, prekarisaatio ja terveys

Työ (tai sen puute), työn luonne ja työskentelyolosuhteet ovat määrääviä elementtejä sosiaalisten suhteiden, oikeuksien ja väestön terveyden kannalta. Työ ei ole koskaan neutraali tekijä suhteessa terveyteen: työ synnyttää joko sairautta tai terveyttä. Naisille työ aiheuttaa monesti sairautta, koska työmarkkinoilla riskimme sairastua ovat kasvaneet työn lisääntyneen epävarmuuden, turvattomuuden, onnettomuuksien ja riiston vuoksi.

Tämä terveyskäsitys täytyy ymmärtää niin, että se kattaa naisten hyvinvoinnin globaaleissa olosuhteissa. Tähän täytyy sisällyttää seksuaalinen ja lisääntymisterveys, jota ei saa alistaa monikansallisten lääkefirmojen taloudellisille intresseille. Miehille ja naisille tulee antaa yhtäläinen lääketieteellinen hoito.

Turvattomalla työllä on monet kasvot, jotka näyttäytyvät matalina palkkoina, opintojen ja työn yhteensovittamattomuutena, osa-aikatyöpakkona, työn vaihtuvuutena, epävarmana tulevaisuutena, autonomian puutteena, kyvyttömyytenä suunnitella omaa elämää, työtapaturmina, henkisinä sairauksina, riippuvuutena perheestä, oikeuksien puutteena ja resurssien puutteena.

Euroopan komissio edistää työolosuhteiden vapauttamista valtion valvonnasta vedoten joustavuuteen. Se ei edes harkitse toimiensa vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. On harkinnan paikka, mikä on yhteiskunnassamme olennaista: ihmiset ja heidän hyvinvointinsa vai taloudellinen rikastuminen, joka jakautuu entistä eriarvoisemmin.

Turvaton työ luo perustaa yleiselle pelon kulttuurille muodostaen uusia naisia vastaan suuntautuvia syrjinnän ja sosiaalisen väkivallan muotoja: fyysistä ja psyykkistä kaltoin kohtelua, moraalista ja seksuaalista häirintää

Nuorten naisten kannalta on myös turhauttavaa opiskelujen aihepiirien ja työn yhteensopimattomuus ja vaikea pääsy työmarkkinoille. He ovat myös selkeästi tietoisia työttömyysriskistä ja pakosta ottaa vastaan omaa vapauttaan rajoittavaa työtä. Nuoret ihmiset näkevät oman elämänsä projektit uhattuina hyvinvoinnin maailmassa, joka on luultavasti vauras, mutta sallii väliaikaisen työn välitystoimistot, valtion valvonnasta vapautetut työt ja laittomat työmarkkinat.

Varttuneet naiset, erityisesti pitkäaikaistyöttömät, törmäävät kokemuksensa ja taitojensa aliarviointiin ja löytävät itsensä samoista epävakaista oloista kuin nuoret naiset, pakollisessa mutta epätasa-arvoisessa kilpailussa Sopimusten kierto, useampi kuin yksi työ, laittomat työmarkkinat, hyvin pitkät päivittäiset työajat, onnettomuuksien kasvu ja alhainen työtyytyväisyys ovat joitakin turvattomaan työhön liittyviä näkökohtia. Tilanne on erityisen paha niillä yli 40-vuotiailla naisilla, joilla ei ole mahdollisuuksia kehittää itseään voidakseen jatkaa työskentelyä paremmissa töissä paremmalla palkalla.

Turvaton työ on erityisen akuutti ongelma tietyille ihmisryhmille, kuten vammaisille ja maahanmuuttajille. Meidän pitäisi huomioida erityisesti, että turvaton työ on jo itsestäänselvyys maahanmuuttajanaisten jokapäiväisessä elämässä.  Maahanmuuttajanaiset myös ovat erottamaton osa työväenluokkaa jokaisessa Euroopan maassa. Maahanmuuttajalait ovat riittämättömiä ja liian heikkoja taatakseen ihmisten oikeudet ja velvollisuudet. Toisaalta muukalaisvihan purkauksien salliminen, maahanmuuton hyödyntäminen vaalipyrkimyksissä, epäkohdat kansalaisoikeuksien saamisessa ja vaikeudet lakien oikeudenmukaisessa täytäntöönpanossa perheitä yhdistettäessä muodostavat turvattoman työn ytimen.

Vanhuuseläkettä saavien naisten pääasiallinen tulonlähde on alttiina turvattomuuden olosuhteille, jos pyrkimykset yksityistää julkisia eläkerahastoja ja korvata ne yksityisillä rahastoilla jatkuvat. Yksityiset rahastot perustuvat epävakauteen, keinotteluun ja rahoitusyhtiöiden intresseihin. Lisäksi täytyy ottaa huomioon naisten työurien epäsäännöllisyys, minkä vuoksi naiset eivät  ansaitse riittäviä eläkkeitä, joilla pystyisi kattamaan edes elämisen perustarpeita.

Tätä tilannetta täytyy muuttaa: toisenlainen Eurooppa on mahdollinen. Euroopan vasemmiston puolueelta me vaadimme toiminnan järjestämistä vasemmiston vahvistamiseksi ja neuvotteluja ammattiliittojen ja sosiaalisten organisaatioiden kanssa, jotta voidaan ottaa välttämättömät askelet kohti hyvän työn ja terveyden tavoitetta ja kukistaa turvaton työ.

Päästäksemme tavoitteeseemme on pakollista:
  1. Työn pysyvyys, kunnolliset minimipalkat ja hyvät työskentelyolosuhteet.
  2. Työterveyden edistäminen, työn riskien arviointi ja niiden ehkäisy.
  3. Julkinen, maksuton ja ystävällinen henkinen apu työssä ilmenevien tai henkilökohtaisten kriisien selvittämiseksi.
  4. Kattava lääketieteellinen hoito, sisältäen lisääntymis- ja seksuaalisen terveyden.
  5. Kielto kaikille sellaisille sopimuskäytännöille, joissa jätetään riskit huomioimatta.
  6. Sen takaaminen, että työnantajat ottavat vastuun terveyden edistämisestä työssä.
  7. Puuttuminen julkiseen terveyspolitiikkaan ammattiliittojen ja poliittisten toimien myötävaikutuksella.
  8. Paineen lisääminen pääsemiseksi irti valtion valvonnan ulottumattomissa olevasta työstä ja työoloista, työhön liittyvistä riskeistä, epäluotettavista ja haitallisista tuotteista,   työskentelystä epäterveissä ympäristöissä ja olosuhteissa; sekä kamppailun, tarkastusten ja tuomioiden lisääminen siellä, missä on aliravitsemusta, väärinkohtelua,  lapsityötä, mafiaa, seksuaalista häirintää ja sukupuolista väkivaltaa.
  9. Saastuneisuuden ja elinolosuhteiden tarkastelu sekä eri työyhteisöjen välinen vertailu ja epäkohtien  poistaminen niiden sääntöjen ja käytäntöjen avulla, jotka nousevat esiin näistä työyhteisöistä.