On kyllä alkanut tökkiä tämä pätevyyskeskustelu pahemman kerran. Osaakohan tässä enää edes pätevästi leipäänsä voidella, kun ei ole keittiöveisten käytöstä vielä minkään näköistä arvosanaa suoritettuna? Eikö sen iänikuisen joulurauhan julistuksen voisi muotoilla jotenkin niin, että jouluna itse kukin saa rauhassa toimia / velttoilla niin epäpätevästi kuin haluaa?

Hiljan kuulin kuntajakoselvittäjän sanomana, että vaatimus kansanäänestyksen järjestämisestä kuntaliitosasiassa on liian vaikea siksi, että äänestysasetelma on liian yksinkertainen. Siis kun on kyse niin hirvittävän laajasta asiasta, pitäisi ottaa kantaa yksityiskohtaisemmin kuin vastaamalla vain ”kyllä”, ”ei” tai ”en tiedä”. Ihmisten siis olisi suotavampaa vaikka täytellä kaavake, jossa liitosvaikutuksia käsiteltäisiin ikään kuin sektori kerrallaan: mitä liitos merkitsisi esim. yhdyskuntarakentamisen, terveyspalvelujen tai yritysten toimintaedellytysten kannalta.

Tämän vaikeuden takia pitäisi nyt kuulemma antaa vaan valtuutettujen päättää kuntaliitoksista, koska kansahan ne valtuutetut on itseään viisaampina sinne valtuustoihin valinnut. Peruste se on tuokin: virka kun ei sinänsä viisautta tuone…

Kansanäänestysten kannattajana, ei-valtuutettuna olen joutunut nyt esittämään itselleni vaikean omantunnon kysymyksen: voisinko minä vi(r)attomana (mutta melkoisen pätevänä) savolaishölpöttäjänä riittävän luotettavasti ja tasapuolisesti arvioida liitosvaikutuksia eri sektoreilla muodostaakseni asiaan pätevän kannan mahdollisessa kansanäänestyksessä? (Tämä on kyllä ihan mahottoman vaikea kysymys, jota en ole onnistunut ratkaisemaan useamman tunnin pähkäilyjen jälkeenkään kuin ehkä 65,43971-prosenttisesti.)

Selvitysmies muistutti siitäkin, että myönteinen liitospäätös kuitenkin voidaan sittemmin sössiä riitaisessa valtuustossa, joka ei usko konsensuksen ihmeitä tekevään voimaan. Tästä päästäänkin seuraavaan huolestuttavaan johtopäätökseen: voidaanko nyt oikeastaan luottaa siihen, että kansa osaa valita oikein edustajansa? Ei kai nyt valtuustoon pidä päästää ketä tahansa tunareita riitelemään demokratian nimissä?

Ei voi kun todeta, että kyllä tämä vaikuttavana kansalaisena ährääminen vaatii tätä nykyä melkoista kompetenssia! Ei tässä(kään) mikä tahansa nysväily enää riitä, vaan pitää päivittää tietojaan ja olla ajan hermolla, jos mielii pitää kiinni perustuslaillisista oikeuksistaan. Sitten sitä vielä ihmetellään, että kyllä on kumma, kun ihmiset eivät viitsi vaikuttaa ja mikä on, kun ei nuoria politiikka kiinnosta…