Tuore hallitusneuvottelujen johtoryhmä on esittänyt puoluetuen vuositasoksi 90 000 euroa /kansanedustaja. Tämän systeemin myötä erillinen vaalitukijärjestelmä lakkaisi. Lisäksi johtoryhmä ehdottaa, että lehdistötukea osoitetaan 90 000 euroa/ kansanedustaja. Eduskuntapuolueille kilahtaisi näin ollen ensi vuonna lisää rahaa noin 7 miljoonaa euroa. Yhteensä puolue- ja lehdistötukiin uppoaisi noin 36 miljoonaa euroa verovaroja vuosittain.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Näillä rahoilla lienee varaa tulevissakin vaalikampanjoissa massiiviseen mielikuvamarkkinointiin – kansalaisten tuella ja ilman tyytyväisyystakuuta. Vähän heikommin ovat asiat eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla, jotka joutuvat tahkoamaan menestyksensä vähillä varoilla talkootyönä ilman valtion tukea ja yrityssponsoreita.

 

Kaltaistani persaukista työtöntä puolue- ja lehdistötukina pulitettavat summat vähän hätkähdyttävät, kun omat vuositulot ovat noin 15 kertaa pienemmät kuin pelkkä yhden kansanedustajan saama puoluetuki. Kansanedustajahan saa tämän puoluetuen lisäksi työstään vielä palkankin ja lehdistötuen. Siten hän elättänee paitsi itsensä, myös suuren osan puolueapparaattiaan.

 

Jokin muukin tässä mättää.

 

Olisivatko kannustinjärjestelmät jonkinasteisessa epätasapainossa?  Kun työtön menee ”työvoimatoimiston kannustamana” työelämävalmennukseen, hän saa työmarkkinatuen lisäksi ylimääräistä tuloa 8 euroa/ työpäivä (vuositasolla noin 2000 euroa), minkä turvin työtön ei elätä edes itseään. Kun työtön menee tukityöhön noin 1000 euron kuukausitulolla, poistuu työmarkkinatuen lisäksi asumistuki. Verojen ja tukien menetyksen jälkeen työllistymisen nettohyöty on kalliisti vuokralla asuvan työttömän kohdalla noin 150 – 200 euroa/ kk, jonka ansiosta säästyy hakemasta toimeentulotukea. Lisäksi kaikkein köyhimpien suhteellinen toimeentulo on viimeisten viiden vuoden aikana heikentynyt – kiitos yhteiskunnan tukien jälkeenjääneisyyden yleisestä hintakehityksestä.

 

Köyhyysongelmaan hallituksella on niin ikään jo ratkaisu: lisää halpatyötä ja vähemmän tukia. Kun persuuksille tarpeeksi potkitaan, varmistetaan kaikkien nykyisten työttömien tasapuolinen pääsy pysyvään halpatyöorjuuteen.