Atk-kurssi päättyy tällä viikolla, ja nyt kai sitten alkaa työttömän ”kesäloma”, mitä se nyt sitten tarkoittaakaan. Työtönhän on velvollinen hakemaan työtä 365 päivää vuodessa. Vuoden mittaan sallitaan viikon pituinen matkoilla olo, oli työtä tai ei. Lomaile siinä sitten.

Sanomalehti Keskisuomalaisessa kyseltiin hiljan ihmisten mielipidettä kesälomansa pituudesta. Minua vähän oudoksutti jonkun työttömän toteamus, että lomaa on vuoden ympäri. Mitä helkatin lomaa?

Viime kesä meni minulla työelämävalmennuksessa (=ilmaistyössä). Tämän kesän olen tähän asti hikoillut kurssilla ja varmaan pian taas lykätään jotain toimenpidettä niskaan, ettei vain pääse lepäämään liikaa laakereillaan. Työkkärissä ei meikäläiselle ole juuri hengähdystaukoja suotu.

Niinpä on oikeasti alkanut tuntua siltä, että jonkinlainen vuosilomaoikeus voisi olla pitkäaikaistyöttömille enemmän kuin paikallaan. Työttömän statuksen kantaminen ympäri vuoden käy jo sinänsä voimille,  näistä ”tukitoimista” nyt puhumattakaan. Kela voisi tukea työttömien lomaa lomarahalla, jotta huoli toimeentulosta helpottaisi hetkeksi ja mieli lepäisi edes loman ajan.