Olen miettinyt päivät läpeensä työttömyyttä ja toimeentuloa. Ja se tiedetään, että kun ihminen ajattelee liikaa yhtä ja samaa, siitä tulee fakkiintunut ja fainoharhainen fanaatikko, jonka päässä takovat ne ainaiset sirppi ja vasara samalla kun sormet takovat tietokoneen näppäimistöä. Siispä on vapautettava aivoja tietoisen ajattelun kahleista.

Erehdyin jo luulemaan, että rantakausi olisi ohi. Onneksi ei ollut, koska vesi ja lämmin ilma rentouttavat. Rannalla totean ensiksi rajoitteeni: niska ja selkä eivät nurkumatta salli suoraa kosketusta maaperään, niin rauhoittavaa kuin aivoton auringossa löhöily voisi olla. ”Tosinainen ui eikä makoile”, yritän lohduttautua. (Onnistun kuulostamaan omissa korvissani huolestuttavan kokoomuslaiselta.)

Uida tänä kesänä on saanutkin ihan tosissaan pysyäkseen lämpimänä. Täytyy myöntää, että kylmissään polskiessaan ei tule vaivattua päätään juuri millään. Veden alla oleminen tarkoittaa kai sitä paitsi kuvaannollisesti poistumista maanpinnalta, uppoamista toiseen todellisuuteen. Korkeanpaikankammostani huolimatta (tai sen vuoksi) en pelkää syvyyksiä.

Olen ryhtynyt harjoittamaan myös ikkunanpesua. Neljännen kerroksen ruutujen jynssääminen on korkeanpaikankammoiselle extreme-laji, jota toteuttaessaan ei uskalla antautua ajatustensa Tourujoen vietäväksi. (Sitä olen tosin joskus ihmetellyt, voisikohan itseään psyykkaamalla muuttaa ilman mielessään vedeksi, jolloin sitä pystyisi paremmin hallitsemaan? Toinen vaihtoehto olisi opetella lentämään: luutaa minulle on joskus siinä tarkoituksessa tyrkytettykin.)

Ikkunanpesuun liittyy toinenkin keskittymistä vaativa vaikea pulma: raidat. Lääräänpä vettä paljon tai vähän, vedänpä lastalla lujaa tai hiljaa, kaltevasti tai suoraan, ei juuri paremmalta näytä, vaikka lastankin vaihdoin, himskatti. Jonain lähipäivänä pesuraidoista häikäistynyt pulu todennäköisesti paskoo ikkunaan (jonain vuonna näin kävi, yhtenä toisena vuonna keskelle ruutua läsähti jättikärpänen.)

Ikkunanpesun rentouttavuudesta en oikein menisi takuuseen. Jatkan mieluummin uintia, jopa kylmemmässäkin vedessä.