”Miksi en saavuttaa, saavuttaa en saa sitä hetkeä, jolloin en elä tolloillen?”  Kyllä on eppujen biisissä muotoiltu laittamattomasti tämä elämisen perusongelma, joka onkin taas viime päivinä tullut muutaman kerran mieleen mm. löytäessäni shampoon jääkaapista ja unohtaessani valmisruoan muhimaan huoneenlämpöön tuntikausiksi.

Joskus mietin, kysyvätkö muutkin ihmiset eppujen sanoin tätä samaa asiaa itseltään? (Mielestäni syytä olisi, mutta kun en halua olla osoitteleva, niin en luettele keksimiäni kymmeniä ihmisiä tässä. Jotain sitä paitsi on syytä jättää lukijoidenkin mielikuvituksen varaan.)

Aivoihini ei ole sopinut oikein muuta viime päivinä kuin pagemaker, jota on pitänyt opetella sangen intensiivisesti olosuhteiden pakosta. Lehtiä en muista lukeneeni pariin viikkoon, joten taidan olla maailman menosta jokseenkin pihalla. Kuntaliitosta alan olla kurkkua myöten täynnä. Mistä sitä sitten kirjoittaisi?

Onneksi(?) sain eilen kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenen ominaisuudessa raportin Kiinan kiviteollisuudesta. Se korvasi karmeudessaan täysipainoisesti dekkarin iltalukemisena (ja nukuttikin yhtä hyvin).

Opin, että Kiinan kivityöläisillä on keskimäärin 7-päiväinen työviikko ja 56 – 77 tunnin viikkotyöaika ilman ylityökorvauksia ja palkallisia lomia. Työsuojelusta ei ole monissa paikkaa tietoakaan, eikä suojavarustus riitä mihinkään (joissain paikoissa työläiset joutuvat jopa hommaamaan suojavarusteet itse omalla rahallaan).

Onhan ne katukivet näin menetellen tietysti halvempia. Kilpailutussopimusten kultaisena periaatteenahan on, että sieltä ostetaan, mistä halvalla saadaan… Viis siitä, että laskun maksavat tapaturmaisesti tai kivipölykeuhkoon kuolevat kiinalaiset työläiset…

Tulipahan mieleen sekin, että minkä helkatin takia me pöhköt länsimaalaiset yleensä ottaen rahtaamme ökysaastuttavissa lentokoneissa tonneittain katukiviä Kiinasta asti? Alas ekologia, eläköön egologia…

Ja miten tässä vielä käyneekään, kun globalisaatio etenee? Näpytteleekö tulevaisuudessa joku orjuutettu kiinalainen toimistotyöntekijäparka suomenkielistä tekstiä suomalaisille, kun suomen kielen kirjoittaminen käy Suomessa liian kalliiksi? Kun koululaitos on yksityistetty, niin saavatko suomalaiset lapset kiinalaisen etäopen?  Kun terveyspalvelut on yksityistetty, pitääkö mennä saamaan vaativaa erikoissairaanhoitoa Kiinaan?