Olen tässä ihmetellyt käsitettä ”ostovoima”. Käsitteestä kun saa sen käsityksen, että ostamisessa ja kuluttajuudessa on erityistä poweria. Minusta tämä on täysin käsittämätön olettamus.

Kiersin hiljan ostoksilla, mutta mitään erityistä voimaantumisen tunnetta en kokenut. (Johtuneeko sitten siitä, että pienituloisena minun on kuitenkin shoppaillessa seurattava rahanmenoa.) Sen sijaan uuvuin ihan täysin ja sain kassin raahaamisesta olkapään kipeäksi. Loppupäivä oli makoiltava sängyssä. Päätin, että en mene lähimmän puolen vuoden aikana ostoksille kuin pakon edessä (ei kyllä ole rahaakaan).

Ostovoiman kasvusta löpistään meille suunnilleen päivittäin, joten ostovoiman kasvu on kaiketi jo itseisarvo. Harvempi taitaa kysyä, mitä se ostovoima pohjimmiltaan on ja kenellä se on.

Useilla suomalaisilla ostovoima taitanee olla  hiipumaan päin, paitsi niillä uusrikkailla tilastojen kaunistajilla, jotka tekevät meistä menestyjäkansan. Oma käyräni viimeisen vuosikymmenen ajalta on kyllä ollut ostovoiman osalta tasaisen laskeva, koska hinnat näyttäisivät nousevan työttömyysturvaa, sosiaalietuuksia ja naisvaltaisten osa-aika-alojen palkkoja nopeammin.

Vähän olen äimistellyt, mitä järkeä tässä on, että harvat rikastuvat ja monet köyhtyvät. Luulisi yrityssektorinkin kärsivän, koska ei persaukisilla ole tätä nykyä mitään mahdollisuuksia mennä kampaajalle, ostaa uutta laiskanlinnaa tai tilata lehtiä. Jos tili vinkuu viimeisiään paljon ennen kuunvaihdetta, ruoasta ja hengissä selviytymisestä voi tulla hyvinkin keskeisiä prioriteetteja…

Eniten ottaa tässä ostovoima-ajattelussa pannuun se, että ostovoimaan liittyy niin erottamattomasti ajatus kulutuksesta yleistä hyvinvointia lisäävänä tekijänä. Eipä taas voisi ajatus mennä pahemmin metsään… Kaikki valistuneet ihmisethän sen tietävät, että jos maapallo halutaan säilyttää elinkelpoisena, luonnonvarojen (törsäys)kulutus on saatava kuriin.

Köyhäily voisi tässä pyrkimyksessä olla hyödyksi. Ökytavarantuottajat ja -ostelijat heti maksamaan haittaveroja ja sakkojärjestelmä välittömästi kehiin, jos tuotanto ja kulutus ylittävät sallitut rajat! Jos siis ahnehdit enemmän kuin tarvitset, maksat. Jos on varaa 50 kenkäpariin, on varaa maksaa haittaveroakin…